Cinsel Çeşitlilik


Bu kitap "Antikapitalist Hareket İçin Kılavuzlar"dan (Metis Yayınevi'nin Roni Margulies'in editörlüğünde sürdürdüğü bir dizi) 8.cisi ve bugüne kadar dizide küreselleşmeden Irak Savaşı'na, silah ticaretinden dünya sosyal forumuna kadar ele alınan birçok konunun sonuncusu... Başvuru kitabı olarak bulundurulması gerekir; çünkü dünya ülkelerini tek tek tek tek yasaları bakımından yan yana getiriyor örneğin... şurda "anlaşmalı partnerlik var", burda "eşcinsellik yasa bakımından sakıncalı değil ama toplum tarafından..." gibi güzel bilgiler veriyor. Tek sorun kitabın en son 2004'de basılmış olması ve bu 5yılda yapılan yeni yasaların [ki birçok yerde gelişmeler oldu] bu kitapta yer almaması



Kitabın arkasından: "İnsanların cinsel yönelimlerindeki çeşitlilik bütün bir tarih boyunca hayatın çok tanıdık bir yönü olageldi. Tüm toplumlar bu olguyu örtmek, gizlemek ya da bastırmak yerine, bununla birlikte yaşamanın yolunu bulmak zorunda. Ama çoğu toplum henüz bunu başaramıyor.


Kültürün mevcut normlarına uymayanlar marjinalleştiriliyor, ayrımcılığa uğruyor, suçlanıyor, hatta cezalandırılıyor. Ama bütün bu uygulamalara karşın gerek kadınlar gerekse erkekler arasında cinsel yönelim çeşitliliği ortadan kalkmadı. Kültürel yapı ne olursa olsun artık direnme, adalet ve küreselleşmiş bir kültürün özelliklerini talep etme yönünde dünya çapında bir hareket var.

Vanessa Baird'in bu canlı ve ilgi çekici kitabı, cinsel çeşitliliğin hem tarihsel ve kültürlerarası bir dökümünü sunuyor, hem de güncel tartışmaları irdeliyor. Cinsel çeşitliliğin tanınması, saygı gösterilmesi ve ortak insanlığımızın çok önemli bir parçası olarak değer verilmesi yolundaki mücadeleleri aktarıyor. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz