Stone Butch Blues


Türkçe'ye talihsiz bir şekilde Sevici Türküsü diye çevirilen ünlü aktivist Leslie Feinberg'in kendi yaşam öyküsü... Stonewall Kitap Ödülü, Lambda Edebiyat Ödülü, Amerikan Kütüphaneler Birliği L/G Kitap Ödülü gibi ödüller almış bir roman.

Kitabın arkasında: "Kadın mı, erkek mi? Bu soru Jess Goldberg'in çevresinde, onun yaşamını ve kimliğini kör bir bulut gibi sararak bir fırtına öfkesiyle dolaşmaktadır. 1950'lerde mavi yakalı işçi kasabasında farklı bir cinsel kimlikle büyümek... Ailesinden başlayarak gittiği her yerde dışlanmak ve farklı olmanın bedelini çok ağır bir şekilde ödemek...


1960'lar ve feminizm öncesinde barlarda ve fabrikalarda bir butch olmanın zorluklarını yaşamak... 1970'lerin ilk yıllarında iş bulma olanağı tükenince, ayakta kalabilmek için erkek olmaya karar vermek... ama bütün bunların ayakta kalmasını sağlamaya yetmediğini anladığında sesini yükseltmeyi öğrenmek...

ABD sol hareketinin önemli isimlerinden, Workers World Partisi yöneticilerinden Leslie Feinberg, bu romanında toplumda farklı olmanın ne kadar ağır bir bedeli olduğunu, buna karşı çıkabilmenin ise tek başına olanaklı olmadığını gözler önüne seriyor." diyor.

Kitap, alabildiğine gerçek, kendimi keşfetmemde bana katkısı çok fazlaydı... Herkese tavsiye ederim. Zaman zaman dramatik olabiliyor; ama çok güzel bir yerde bitiyor... Üstelik edebi anlamda da gelişkin bir metin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz