Kavramlar

Geçtiğimiz pazar Lambda'da "Açılmanın İki Yüzü" adı altında LİSTAG (Lambdaİstanbul Aile Grubu) tarafından düzenlenen toplantıların 2.sine katıldım. Bu toplantıda yaygın olduğu varsayılandan farklı bir cinsel yönelimi ya da cinsel kimliği olan kişilerin yani eşcinsel biseksüel travesti transseksüel (ve intersex) bireylerin ailelerinin (kardeşleri, anneleri, babaları vb.) bireyler onlara açıldığında ne hissettiklerinin konuşulması amaçlanmıştı. Onlar da kendi serüvenlerini anlattılar: İlk duyduklarında kabul edemediklerini, "Olamaz" "Nerede yanlış yaptık?" veya "Çocuğumuzu iyi yetiştiremedik mi?" diye düşündüklerini söylediler. Onaylamaktan korktuklarını, toplumun baskısından korumak istediklerini... Bunları ve çeşitlerini akrabalarını kabul ederken içlerinde olanları toplantıya katılanlara anlattılar. Elbette ailemiz tarafından kabul edilmemiz veya edilmememiz sırasında bize yaşatılan kırgınlığı alttan alta bu "yabancı"lara yükleyerek sorular sorduk. Niye böyle yapıyorsunuz gibi bir sitemi alttan alta dillendiren sorularımıza "bilgisizdik" diye cevap verdiler. Tabu olan cinselliğin konuşulmamasının onları kendi cinsellikleri üzerine düşünmekten bile alıkoyduğunu anlattılar ve CETAD'la ortaklaşa düzenledikleri toplantılar sayesinde bilgilendiklerini, bilgi sahibi olduktan sonra farklı bir bakış noktasına ulaşabildiklerini söylediler.
Onların bu kazanımının gerçekliğine o kadar değer veriyorum ki ben de bildiğim kadarıyla en bilinen kavramları yeniden açmaya karar verdim:

  • cinsiyet/sex: anotomik ve biyolojik cinsiyet

  • gender: toplumsal cinsiyet ve/veya hissedilen cinsiyet

  • orientation/ cinsel yönelim: kişinin cinsiyetine göre ve arzu duyduğu cinsiyete göre belirlenir. eşcinsellik, biseksüellik ve heteroseksüellik cinsel yönelimdir.
cinsel yönelim:

  • eşcinsellik/homoseksüellik: (kadın ya da erkek) kişinin, kendi biyolojik cinsiyetinden olan birine duyduğu seksüel ilgidir.

  • biseksüellik: (kadın ya da erkek) kişinin, hem karşı cinse hem kendi cinsiyetinden olan birine duyduğu seksüel ilgidir.

  • aseksüellik: Cinsel ilişkiye girmeye ihtiyaç duymayan ve zevk almayan kişilerin seksüel durumudur

  • heteroseksüellik: (kadın veya erkek) kişinin, karşı cinsiyetten olan kişilere duyduğu seksüel ilgidir.
cinsel kimlik

  • travestilik: (kadın ya da erkek) kişinin, biyolojik cinsiyeti için "uygun görülen" kıyafetler yerine diğer biyolojik cinsiyet için "uygun görülen" kıyafetleri giymekten haz duymasıdır. Transseksüellikten bir önceki aşama olmadığı gibi, herhangi bir cinsel yönelimle birlikte bulunabilir, travestilerin eşcinsel olması gerekmez.

  • transseksüellik: (kadın ya da erkek) kişinin anatomik ve biyolojik cinsiyetini reddederek karşı cinsin birincil ve ikincil cinsiyet özelliklerine sahip olmak istemesidir. Karşı cinsle kuvvetli bir özdeşim kurmanın yanısıra anatomik cinsiyetinden rahatsızlık duyma ve anatomik cinsiyetine ait rolde uygunsuzluk hissetme söz konusudur. Herhangi bir hormonal dengesizlikle ya da biyolojik patoloji ile ilgisi ortaya konamamıştır. Yalnız erkekten kadına transseksüellik yoktur, kadından erkeğe transseksüellik de tıbben mümkündür. Transseksüellik, sex işçiliğinin diğer adı değildir.
cinsel yönelim kişinin ilgi kurduğu bir ikinci kişiyle ilgiliyken cinsel kimlikler doğrudan kişinin kendisiyle ilgilidir ve cinsel yönelimden bağımsızdır. Beklenenin dışında; bir travesti heteroseksüel, bir transseksüel eşcinsel veya biseksüel olabilir. Tüm cinsel yönelimler ve cinsel kimlikler iki cinsiyet için de geçerlidir.
(devam edecek)

2 yorum:

  1. oldukça faideli bilgiler için herkes adına teşekkür ederim :*
    lakin "seksüel ilgi" derken ne denmek istendiği konusunda daha belirgin bir açıklama beklemiyor değilim.. ilginin "seksüel"lik dışında da olması mümkün değil mi ?
    teşekkür ederim
    sevgiler
    öpücükler

    YanıtlaSil
  2. Seksüel ilgi dememin sebebi arzuya gönderme yapmak... Yani sevmek var sevmek var^^ salt arzu değil; ama bilindik sevgi de değil... küçük yanlış anlaşmışız yani;)
    daha çok sevgiler
    daha çok öpücükler

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz