Stonewall İsyanı


Yine kitap tanıtımı:)


Stonewall Inn'i bilen bilir, bilmeyenler için: gökkuşağı gibi bir simgedir diyebiliriz. EBTTI (o zaman I yok, B görünmez, 2T de pek hoş karşılanmıyor, gay'ler en görünürleri, lezbiyenler de görünür olma çabasında tabii...) hareketine dönüşecek olan hareketin ilk kıvılcımı olması sebebiyle, hareketin simgesi haline gelmis olan bu kelime 29 haziran 1969'un ilk saatlerine gönderme yapar. New York, Greenwich Village'de bir eşcinsel barı olan Stonewall Inn, 28 Haziran 1969'da yine bir polis baskınına uğrar, uzun süredir polis tacizine maruz kalmis olan barı dolduran yoğunlukla gay'lerden ve erkek travestilerden oluşan kalabalık; polisin ve barın patronlarının beklentilerinin ve her zaman olanın tersine, baskıya boyun eğmez ve saldiriya karsilik verirler. Spontane bu baskaldiri 2 gece sürer ve dünyadaki esçinsellik onuru kutlamalarinda anilacak kadar önemli bir imaj unsuru haline gelir.




Tanıtacağım kitap aktivist ve bu minvalde daha birçok kitabın yazarı Martin Duberman taradından yazılmış "agorakitaplığı"ndan çıkmış. Ben de aldııım okudum. Hatta 3-5 sayfa başlamıştım, "koskoca kaynağım var bee!" diye gaza gelip biraz da seçtim sunum konumu, aktivistlik damarım kabarınca:)


Kitap, olaylarda fiilen yer alan 6kişinin çocukluklarından başlıyor, o geceleri anlatıyor ve kahramanlar daha sonra ne yaptı'yla bitiriyor. Çoook çok fazla kaynaktan yararlanılmış, bu yönüyle dip notlar toplansa küçük bir kaynak kitap olabilecek nitelikte, çok çok iyi bir araştırma. Yalnız yazım bakımından seçilen yöntem biraz kafa karıştırıcı. Kim kilise okuluna gitmişti hangisini büyükannesi büyütmüştü gibi kitaptaki gibi kişiler için ayrı ayrı küçük notlar almak yerinde olabilir. Bir de çocukluklarından başlayarak anlatmasının amacını anlayabilmiş değilim; "şöyle kötü, böyle zor bi çocukluk" edebiyatı gibi geldiği için hoşlanmamış da olabilirim. Esas olay 4. bölümde başlıyor yani...


Yine de tavsiye ederim, okunsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz