Kadın İsimli Erkek

Taşınmak aynı zamanda bir sürü insanla muhattap olmak demek. Nakliyecisi; elektrik,su, gaz idaresi, emlakçı... Bir sürü trans erkek macerası yaşadım yine : )
Nakliyeciler mesela... Bir yandan işveren olduğum için saygılı davranmak zorunda hissederlerken bir yandan yaşlı başlı/ kelli felli/ kalıplı olmadığım ama mesafeli olduğum için nasıl davranacaklarını bilemediler. Erkeklerin arasında sınıf, yaş vs önemli olmaksızın kurulan o muhabbet bizim aramızda gelişmedi; ama açıkçası nakliyeciler işin en az maceralı bölümüydü. Epi topu kendi adım yerine babamın adıyla imzalayıverdim evrakları olur da davalık bir durum olursa diye, hepsi o (!).

Sonra abonelikleri kapatmaya gidince olaylar epey renklendi. O gün sabahtan katılmam gereken bir de dava vardı. İsimler okundu. Önce mübaşir kim olduğumu sordu, çünkü az önce biri avukat iki kadın adı okuduğuna emindi, davacı taraftanım deyince boş verip gitti. Sonra katip avukata "beyefendi kim?" dedi; çünkü o da orada bir kadın ismi görmekteydi, cevabı alınca bir bocaladı; sonra yazmaya devam etti. Dava süresince ara ara aklına takıldığımı fark ettim; ama o kadardı... Kimse yorumda bulunmamıştı, gün beklediğimden iyi başlamıştı.

Su için online başvuru yaptım, mesai bitmek üzereyken elektriğe yetiştim. Tüm şapşal telaşımla konuya girdim. Bölge, abone no söyledim alelacele! Sayacı okumadım ama, dedim. Derdim mesai bitmeden bitirmek. "Kimlik fotokopisi lazım, siz çektirin, ben evrakı hazırlayayım" dedi memure neyse ki. Nasıl bir kar kış o gün! Montumu öyle bir kapamışım ki adeta Southpark'taki Kenny gibiyim : D Fotokopi dışarda. Koştururken birden hatırladım ki kimlikteki fotoğraf bana pek de benzemiyor, aman dedim çekmez şimdi ben hiç montun kapüşonunu çıkarmayayım. Sesimi çıkarmadan kartı uzattım, adam aldı çekti arka yüzü çekmek için çevirirken elindekine baktı, bir şaşırdı... İşkilli gözlerle montun altında bir kadın aradı, ben put gibi bekledim, aldım çıktım sonra. Geri döndüğümde memure çıktıyı almıştı, imzaladım, fotokopiyi de yine telaşla verdim, teşekkür edip çıktım. Neyse bu kadarla yırttım diyordum, yanılmışım : ) Ertesi gün cep telefonum çaldı:
-Alo
-Alo, iyi günler. Ben .... ile görüşecektim.
-Buyrun benim.
-Ben dün işleminizi yapmıştım da, kimliğe hiç bakmamışım, teyit etmek için...
-...Yok yok kimlik bana ait.
-Tamam, teşekkür ederim.
-Ben teşekkür ederim, iyi günleer...
-İyi günler...
Gerçekten kibar ve sevecen bir ses olmasaydı telefondaki, gerçekten işle ilgili bir hata yapmak kaygısıyla değil de merakından aramış olsaydı çok gerilirdim. Neyse bu kadarla yırttım diye düşündüm yine, yine yanılmışım : D

Ertesi gün İgdaş'a gittim. Elliye merdiven dayamış bir memureye denk geldim, faturanın üzerinden abone no okuyamayınca yardımcı oldum hoş bir ortam oldu. Sonra kimlik adımı okudu, kimse onun gelmesi gerek diyecekken -alışık olduğum için- "benim, benim" dedim. İşleme devam ettik. Sonra beni bir yere yolladı, döndüğümde evrağı hazırlamıştı. Kağıdı bana uzatmadan önce sayfanın ortasında bir yeri yuvarlak içine aldı, imzalayacağım yeri gösterdi. Kalemi verirken "..... ne demek biliyor musun?" dedi, babannemin adının anlamını soruyordu, yuvarlak içine aldığı kendi ismi de babanneminkiyle aynıydı. Hiç bozmadım, gülümseyerek "bilmiyorum ne demek?" dedim. "Zarif, latif, güzel kadın demek... Bir de hakan eşi demek" dedi, ismini sevdiği belliydi. Bir de öyle bir edayla söyledi ki emin olamadım; ya transseksüel kimliğimi biliyordu ve isme uygun davranmadığım için kızıyordu ya da bu kadar anlamlı bulduğu aşikar bir biçimde kadın ismi olan bir ismin bir erkek tarafından da kullanılıyor olması hoşuna gitmemişti : D "Aa, öyle miymiş?" dedim, gülümsedim, teşekkür ettim, çıkıp gittim İgdaş'tan ama adaş memurenin tavrı aklımdan çıkmadı, durup anlatıp güldüm...

Aynı gün bir de bankayı aradım, kart numaramı girince doğrudan kimlikteki ismimle seslendiler. "Evet, benim" dedim, güvenlik kontrolü bilmem ne diye üç-beş soru sordular cevapladım. Güvenemedi telefondaki kadın, "sesiniz uymuyor da kayıtlarımıza" gibi bir şey dedi, mecburen açıldım, bu bu yüzden uymuyordur; "ama teyit ettiniz benim" dedim sakince. Kimlikteki adımın cinsiyetiyle ses tonum birbirine uyumlu olmadığı için işlemi bankadan yaptırmam gerektiğini söylediler, tartışmadım bile, kapadım.

Resmi kimliğimle ilgili son durumum bu. Ehliyet, pasaport da kullansam, fotoğrafım bana benzese de benzemese de kimseyi inandıramıyorum o kimliğin bana ait olduğuna! Açılsam niye değiştirmedin hala diye suçluyorlar! Sanki verdiniz de ben almadım, sanki müptelasıyım hırsız muamelesinin >: D Teheyallam! : )

6 yorum:

  1. Bir Komedi Filmini Aratmayan Bi Gün :)"Aa, öyle miymiş?" kısmını cok sevdigimi belirtmek isterim =) Peki neden isim degisikliği yapmıyorlar onu pek anlamadım dogrusu .. =)

    YanıtlaSil
  2. İsim değişikliği herhangi bir vatandaş için çok kolay dava açıp iki şahit götürüp ben bu kişiyi yıllardır bu isimle biliyorum dedirttiğin zaman isim değişikliği yapılır; ama genellikle, nüfus kağıdına karşıt bir cinsiyette bir isim talep edersen ve görüntün de transseksüel olduğunu ele veriyorsa, önce kimlik davası açman için seni yönlendirip davayı reddediyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Hm Sanirim Anladim.Bir Ayrımcılık Daha...Konuya Donucek Olursak Su Ana Kadar Duydugum En Sacma Seylerden Biri Bence...Ameliyatin İzin Verildigi Bi Ulkede Trans Olunca İsim Degistirememek.Birde Adaletten Soz Edilir Sürekli..

    YanıtlaSil
  4. isim değiştiriliyor ama kimlik değiştirilirken değiştiriliyor, o da uzun bir süreç... o zamana kadar pembe kimlikli erkekler ve mavi kimlikli kadınlar olarak şiddetin, aşağılamanın, yıldırmanın hedefi, en iyi ihtimalle de böyle trajikomik olayların kahramanı olmak zorunda kalıyoruz işte...

    YanıtlaSil
  5. Her zamanki senaryo diyebiliriz oyleyse.....

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz