Türkiyeli, Trans, Gururlu

Uluslar arası bir sanatçı olan Gabrielle Laroux'nun bir projesine katılmıştım. Portrelerimizin çizilmesine ek olarak belirlenmiş sorulara verdiğimiz cevaplar videoya çekilmişti. Bu video üzerinden projenin diğer videoları da izlenebilir. Yüzümü merak edenler, merak etmeye devam edecekler; çünkü projede yüzümün yer almasını istemedim; ama geçişten sonraki sesimi duyabilirsiniz.

13 yorum:

  1. peki, kendini neden göstermek istemedin videoda?

    YanıtlaSil
  2. Video parçalarından birinde de bahsettiğim gazeteci olayı yüzünden çok hassastım o ara görüntümün kullanılması konusunda... Tüm yüzüm tek bir karede yer almadığı sürece yüzümden parçalar kullanabilecekleri konusunda anlaşmıştık; ama montaj yapılırken çok estetik görünmediğini gözlemlemişler, bu sebeple hiç görüntü kullanmamak oldu son kararımız.

    YanıtlaSil
  3. "engelin ne peki?" diye sorsam, cevaplar mısın acaba?

    YanıtlaSil
  4. genetik, hematolojik, kanla ilgili bir nadir hastalık. iç hastalıklar kapsamında engel kabul ediliyor. dünyada 500 bin kişide bir rastlanan bir şeymiş galiba ya da 50 binde bir, unuttum şimdi... bana teşhis konulduğunda türkiye'de teşhis konulmuş tek hastaydım, öyle nadir yani:) hem bu hem transseksüaliteyse sadece piyango olabilir :D

    YanıtlaSil
  5. Bu videolar ne zaman çekildi berk?

    YanıtlaSil
  6. Hastalığın ismini sorsam peki?

    YanıtlaSil
  7. Siklik Nötropeni diye geçiyor.

    YanıtlaSil
  8. Izledigim kadari ile cok begendim videolari. Malesef hepsini izleyemedim, bazilarinin suresi oldukca uzun.
    Ozellikle "cinsiyet kimliginizi nasil tanimlarsiniz" isimli video cok guzel olmus. Kendilerini bu kadar icten ve guzel ifade eden insanlara saygi duymamak elde degil.
    Benim bir sorum olacak, fakat dogru kelimeleri kullanamayip kalbinizi kirmaktan korkuyorum. Merak ettigim icin soruyorum, neden transseksuelligin hastalik olarak tanimlanmasi yanlis ? Eninde sonunda otekilestirmeye yol actigi icin mi? Mesela cinsiyet gecisi icin ameliyatinizi devlet karsiliyor (teoride sanirim boyle, bilgisizligimi mazur gorun), eger estetik bir operasyon olarak ele alinirsa ne olacak ? Dogru bir sekilde sorabildigimden emin degilim, fakat uzmanlarin konuya dahil olmasi icin adinin hastalik olmasi gerekmiyor mu? Her transseksuelin tibbi mudahele talep etmedigini biliyorum, o yuzden sorum biraz eksik kaliyor bunun da farkindayim.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim soru için. Hiçbir incitici yanı olmaksızın sorduğunuz için de teşekkür ederim.

    Öncelikle her ne şekilde ele alınırsa alınsın cinsiyet geçişi ameliyatları estetik ameliyatlar değildir. İşin estetik kısmı, estetik olmayan kısma göre hayli küçüktür, müdahalenin büyük kısmı (özellikle trans erkeklerde) iç organlara yapılır. Ameliyat sonucunda elde edilen görüntünün estetik açıdan iyi olması kişiyi olumlu etkilese de başlı başına buna odaklanıp estetik bir iş olduğunu düşünmek bunun tercih edilen bir şey olduğunu düşünmekle paraleldir.

    Transseksüelliğin hastalık olarak tanımlanması doğru değil, çünkü transseksüel olmak da kadın doğmak veya erkek doğmak kadar olağan bir varoluş. Kişilerin bedenleri üzerindeki tasarrufu her zaman hastalık olarak mı sayılıyor? Daha büyük memeler isteyen bir kadın, iki yıl terapi görüp herhangi bir rapor almak zorunda mı örneğin? Değil. Transseksüellik hastalık kapsamından çıkarılsa illa estetik kapsama girmek zorunda değil, devlet güvencesiyle yapılabileceği bir yol kurmak mümkün; çünkü nasıl şekillendirilirse şekillendirilsin anayasal haklar kapsamında. devlet,"herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak" (mad.56) yükümlülüğü altında.

    "Uzman"ların konuya dahil olmasıysa bir miktar problemli bir konu, kişinin cinsel kimliğinin uzmanı yalnızca kendisi olabilir çünkü. Fakat kişiler için sürecin doğru ilerlemesinde "danışman"ların sürece katılması önemli elbette, "danışan"a destek vermelerini ben olumlu buluyorum (farklı düşünen arkadaşlar da var). Yani bence önemli olan ihtiyaç duyan kişiye ihtiyaç duyduğu alanda destek sağlamak. Oysa devlet bunu bir torna tezgahına çeviriyor.

    umarım cevap verebilmişimdir tüm sorulara

    YanıtlaSil
  10. Cok tesekkur ederim cevabiniz icin. Soyle bir makaleye denk gelmistim, sizin de ilginizi cekecegini dusunuyorum eger gormediyseniz.
    http://www.bostonglobe.com/metro/2011/12/11/led-child-who-simply-knew/SsH1U9Pn9JKArTiumZdxaL/story.html?s_campaign=sm_tw

    YanıtlaSil
  11. Bu makaleden haberim var, hatta Türkçe olarak da yayınlanmıştı bu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Turkce halinin baglantisi varsa yapistirabilir misiniz buraya, okumak isterim.
    Oldugu gibi mi cevirmisler, ya da sadece ozet olarak mi gecilmis merak ettim.
    Bu arada vakit buldukca videolari seyretmeye devam ediyorum, cok hos gercekten. Daha bir suru sorum var aslinda ama bu notunuzun altini doldurmayayim, denk geldikce sorarim :).

    YanıtlaSil
  13. birkaç versiyon şeklinde girdi; ama hiçbiri orijinali kadar uzun değildi, maalesef en kısa olanını hatırlayabildim:
    http://www.aksam.com.tr/ikizlerden-biri-transa-gecti--86387h.html

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz