"Türkçe Trans Erkeklik"

Dünyada yalnız olduğunu düşünüyorsun, "senin gibi" insanlarla tanışmak, onlardan bilgi almak istiyorsun. "Ne yapmak gerekiyor?", "Onlar ne yapmış?" bilmek istiyorsun; işte bu kitap bunun için. Editasyon işlerini üstlendiğim bu kitap, kadından erkeğe transseksüellerin kişisel deneyimlerini içeren bu kitap, acemi bir başlangıç, birçok eksiği var belki; ama bir ilk.



İstanbul LGBT, Pembe Hayat vb. derneklerden gelecek haftadan itibaren alabilirsiniz




17 yorum:

  1. benim merak ettiğim şu;
    Trans birey olmanın zor yanları var evvela. Bu hem toplum içinde, hem kendi içinde yaşadığın zorluklar, seni ister istemez bir "savaş"ın içine sürüklüyor; bu kaçınılmaz bir durum tahminimce.
    Peki;
    Bütün ameliyatlarını sağlıklı bir şekilde oldun diyelim, artık bedensel ve ruhsal taşıdığın kimliğin resmiyet de kazandı; mavi bir kimlik sahibi oldun diyelim, artık "Bu nedir?" sorularının arkası kesildi diyelim.
    ya sonra? Sonra ne olacak? Mesela çocukların trans bir babaya sahip olduklarını bilecek mi? Ya da eşin trans bir erkekle evli olduğunu bilecek mi? Bu "savaş"ı bırakacak mısın? Nasıl ve hangi kimlikle bu savaşın içinde olacaksın?

    YanıtlaSil
  2. Birçok kere cevap verdiğim bu soruya bir de burada cevap vereyi:
    Öncelikle ben "savaş" demeyi sevmiyorum. Savaş sözcüğünden hoşlanmıyor olmamın yanında, meseleyi ameliyat ve kimlik almaya odakladığı için sevmiyorum.
    Her şey ve her şey bittiğinde de ben kadın biyolojisiyle doğmuş, 20 küsür yıl kadın bedeninde bir erkek olarak yaşamış, tüm o savaşı vermiş biri olacağım. Transseksüel olmak benim kimliğimin bir parçası,geçiş süreciyle sınırlı değil transseksüellik. Ne tüm bunlar olmamış gibi yaparım, yapabilirim ne de süreci bitirdim diye erkek biyolojisiyle doğmuşum gibi yapabilirim.
    Eşim, eşimin ailesi, çocuğum da bilmeli. Üstelik bu benim sayısız kimliğimden yalnızca biri, Sosyoloji okuduğumu saklama gereği duymuyorken bunu niye saklama gereği duyayım? Bu saklamam gereken bir ayıp değil. Ha mahrem diye düşünürsek (sonuçta herkes penisinden, cinselliğinden ulu orta konuşmaz) o noktada hak verebilirim ki bu konuda şimdi sürdürdüğüm tavır neyse sonra da o olur: lafı gelir söylenir.
    Şimdiye kadarki cevaplardan da anlaşılacağı üzere, süreci tamamlamış bir transseksüel erkek kimliğiyle yer almaya devam edeceğim. "Nasıl"ını zaman gösterecek; ama mümkün olduğunca daha az yıpranacağım bir pozisyon yaratmak istiyorum kendime. Belki yılda iki kere; ama yine yazıyor olacağım bu bloga mesela. Trans Onur Haftası'na katılamasam bile yürüyüşe katılacağım mümkün oldukça. Çünkü daha önce (http://upgradingsouls.blogspot.com/2009/06/oneri-uzerine-duzeltimis-2-yaynlans.html) de dediğim gibi:
    'dezavantajlı konumdaki sosyal statü gruplarının; toplumsal cinsiyet ve cinsiyet, kuşak tahakkümü, etnik kimlik ve ırk, bedensel engellerin toplum hayatına katılmayı engellemesi gibi alanlardaki talepleri, daha fazla özgürlüğe veya imkâna sahip olmak değil tüm bu ilişkiler bakımından üstünlük/ zayıflık varsayımlarının toplumsal bilinçten silinmesi olduğu için" bu talepler karşılanmadığı sürece yapılacaklar bitmiş olmayacak.

    YanıtlaSil
  3. "Transseksüel olmak benim kimliğimin bir parçası,geçiş süreciyle sınırlı değil transseksüellik." ve sonra;"mümkün olduğunca daha az yıpranacağım bir pozisyon yaratmak istiyorum kendime."
    Realist olalım; hem toplum tarafından büyük bir oranda dışlanılan bir kimliği taşıyacaksın, hem de yıpranmayacaksın. Bu nasıl olacak? bir şekilde içinde bulunduğun ortamlarda susacak mısın o istediğin "pozisyon"u yaratmak için?
    Bu arada; Onur yürüyüşleri, farkındalığı olan herkesin boynunun borcudur diye düşünüyorum. Trans bir birey olmasaydın ve bu farkındalığa sahip olsaydın, yine yürürdün elbet. Senin; kimliğini tam manasıyla kazanmış bir trans birey olarak "fark"ın ne olacak bu durumda?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar üstad :)
    Acaba bu kitaba İzmir de nerelerde ulaşabiliriz Pembe Hayat' ta mı?

    YanıtlaSil
  5. İzmir'de Pembe Hayat yok ki:) Siyah Pembe Üçgen var, Alsancak'ta ;)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. "daha az yıpranacağım bir pozisyon" derken hareketin içinde başka bir pozisyon kastetmiştim, 'Voltrans'ta, derneklerde iş çıkarmak için bu kadar kendi hayatımdan ödün vererek kendimi yırtmayacağım, sadece danışmak isteyen insanlarla ilgileneceğim' bir pozisyon umuyorum. İstediğime erişmiş bir transseksüel olarak sürecin aksaklıklarını sürecin içindeykenki kadar göremeyeceğim için ön politik saftan çekileceğim sadece, yani düşüncem bu yönde, dediğim gibi, nasılını zaman gösterecek. Realist olalım trans aktivist olmak sadece transseksüel olmaktan 900 kat daha yıpratıcı. Trans varoluşu çoğu zaman kendi başına bir aktivizm, açık kimlikle yaşamak özellikle öyle; ama politika üretmeye çalışmanın, aktivist olarak sürekli ön satıhta durmanın başka türlü yıpratan yanları var. Ben herkese açık biriyim. Öyle bir durumda susmak, emin ol,beni 7 saat konuşmaktan daha çok yıpratır. Umarım anlatabilmişimdir, sadece görünürlük üzerinden aktivizm yapabileceğim sınırlara çekilmek niyetim. LGBT Hareketle ilgili çok fazla bilgisi olmayan birine çok bir şey ifade etmeyebilir yazdıklarım...
    Bu ithamkar,saldırgan soru sorma biçimine anlam veremediğimi de belirtmeden geçemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  8. Ankarada Yaşıyorum ve Pembe Hayat'ın faaliyetlerini hem çok kez gözlemleme, çok kez de katılabilme şansım oldu; LGBT hareket nedir, ne değildir, neyi amaçlar, az çok bildiğimi söyleyebilirim. Yazdıkların, en azından benim için bir çok anlam ifade etti.
    "Bu ithamkar, saldırgan soru sorma biçimi" ifadesi üzdü beni. Sorularıma içten ve "akıllıca" cevaplar aramak için buradayım.
    Özür dileyerek; yanlış bir imaj çizdiysem, isteğimi tam ifade edemediysem, rahatsız ettiysem, affola.

    YanıtlaSil
  9. :) doğru yaw karıştırmışım.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. yanlışlıkla sildim bir mesajı; çok pardon.
    bu kitabın pdf hali de yakın zamanda dolaşıma girecek. bu kitap ücretsiz ve sınırlı sayıda fondan bastırılan bir kitap, kitapçılarda satılmayacaktır; ama trans kadın ve trans erkeklerin deneyimlerini içeren başka kitaplar var Metis veya Sel'den çıkmış, o kitaplarla ilgili yazılarıma kitap etiketinden ulaşabilirsiniz

    YanıtlaSil
  12. Emeğine geçen herkese teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. sevgili berk inan.ben 20 yaşında,üniversite yolcusu bir bireyim.bu zamana kadar da hiç erkek arkadaşım olmadı,istemedim.makyaj yapmıyorum ancak erkek gibi de giyinmiyorum (gerçi küçük bir çocukken erkekten farksızdım) ancak yine de spor tarzım ve davranışlarımdan dolayı,açık sözlü insanlardan hep aynı yorumu alıyorum.''erkek gibi kız''.hatta bir keresinde bir komşumuz bana hiç çekinmeden 'sen lezbiyen olucan dimi' diye komik bir ifadeyle yorumda bulunmuştu.o ana kadar bunu hiç düşünmemiştim,küçük bir kıvılcım düşünce olduysa da hemen kafamdan atmştm.çünkü öyle düşündüğüm için,cahilce kendimi suçlu,sanki bunu bilmeyen kız arkadaşlarıma ihanet ediyormuş gibi hissetmiştm.Ancak bu yorumu aldığım gece uyuyamadım ve o hafta müthiş bir araştırmaya koyuldum.artık 20 yaşındaydım ve birseylerin yerine otrması gereklydi!öncelikle en baştan başladım ve internette,'lezbiyen nedir?'den girip, lezbiyen forum sitelerine kadar ve hatta chat sitelerine kadar girdim.bir chat sitesinde,sorularıma yanıt aramaya çalışırken lezbiyen arkadaşlardan çok sapıkça yaklaşımlarla karşılaştım ve bunlar hiç hoşuma gitmedi!tek düşündükleri şey cinsellikti.sanki önümdeki sevdiğim şu klasik örnek ''ellen degnrs'' portresi silinmeye başlamıştı.bana yönelttikleri cinsel sorular iğrenmeme neden oldu ve o hafta anladım ki ben lezbiyen değilim,bir kızla cinsel ilişkiye giremem(bu bedende olamaz)..ancak bu vardığım sonuç beni rahatlatmaktan çok,daha karmaşık ve korktuğum bir kaos yaratmıştı kafamda!çüknü ben erkeklere değil,kızlara ilgi duyuyordum!..peki şimdi ne olacak,bir lezbiyen değilim ama kızlardan hoşlanıyorum.bir erkekle çıkamam ve bir erkek gibi davranıyorum??bu beni hiç beklemediğim bir araştırma boyutuna getirdi..TRANS ERKEK NEDİR?..eve her gelişimde internete sarılıp bunu araştırdım,örneklerini araştırdım,süreçlerini,herşeyi,filmlere kadar herseyi bir anda yüklemeye başladım beynime.yükledikçe yadırgamıyor,okudukça keyif alıyor ve tuaf bir şekilde kalbim felaket çarpıyordu.:) simdi hergün bunu düşünüyorum ancak bir trans erkekle,birebir konuşmam lazım! bunu kabul ettirebileceğim biri var mı??:)) (rumuz; yolcu.. )

    YanıtlaSil
  14. bir trans erkekle bire bir konuşabilirsin tabii, ama kime neyi kabul ettirmek istediğini anlamadım, ettirmek çok buyurgan geldi kulağıma üstelik.

    YanıtlaSil
  15. bursadayım ve hiçbir kitapçıda bulamadım :) nasıl temin edicem ben bunu!!

    YanıtlaSil
  16. Dosyayı yükledim ama açılmadı adobe pdf olmasına rağmen, acaba bir sorun mu var? (Aşkın)

    YanıtlaSil
  17. Pembe hayat'a mail veya telefonla ulasip adresinize yollanmasini isteyebilirsiniz. Pdf için uyarida da bilunursaniz bir sorun var mi kontrol ederler

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz