Bifobi var mı?

Homofobi ve Transfobi olarak hep anıyoruz; ama buna bir de Bifobi ekleyenler var. Biseksüelliğe duyulan tepki, korku vs. Biseksüelliğe toplumdan gelen bir tepkiden söz ediyorsak bu daha çok homoseksüel eyleme dönük olduğu için buna bifobi değil homofobi demek daha doğru; çünkü "heteroseksüel" ilişkileri sırasında onlar için çatışma aşılmış oluyor. Bu anlamda bifobi diye bir şey yoktur diyebiliriz. Bununla birlikte "çok renkli" insanlardan gelen bir bifobiden bahsetmek mümkün. Özellikle eşcinseller arasında çok bifobik tanıyorum. Transseksüellerin de harekette muhafazakârlıklarıyla anıldıkları hatırlanırsa onların da bifobi taşıyabileceğini düşünebiliriz. Yani LGTT B'sini sevmiyor. Daha az şiddete maruz kaldığı önkabulu yüzünden veya bir ayağı heteroseksüel dünyada olduğundan LGTT'nin "öteki"si olduğu için olabilir. Ben bifobi yoktur, Homofobi ve Transfobi vardır diyorum. Bir de tedavi edilebilir problemlerdir demekten kendimi alamıyorum!

4 yorum:

  1. Bifobiden en azından kelime itibari ile haberdar olanlarda eşcinseller aslında. Eşcinsellerin gözlemlediğim kadarı ile çogunda biseksüelliği algılıyamama gibi bir durum var ve biraz ikili oynamak gibide gelebiliyor. Tepkinin kaynağıda bu olsa gerek, toplumun her kesiminde oldugu gibi kişinin hangi safta yeraldıgı bilinmeli zorunlulugu. Hani hayat bir savaş ya dostmu düşman mı algılamalıyız, peh..

    İyi Günler

    YanıtlaSil
  2. Malesef hoşgörüsüzlüğe maruz kalma her zaman hoşgörü gösterilmeyen başka birini anlama olarak dönüt vermiyor, yani evet bir çok eşcinsel biseksüelliği algılayamıyor, yaftalıyor vs.
    Haklısın bifobi esasen LGBTT fobisi.
    Dost mu düşman mı belli değil diye düşünen insanların hayatlarını heteroseksüel ve "çok renkli" olarak iki parçaya böldüklerini düşünüyorum. Hiç açık oldukları heteroseksüel dostları yok mu? (heteroseksizm değil de) Heteroseksüeller mi düşman?? Başka bir noktadan yanlı düşünmek, başka bir tip cinsel yönelimcilik yapmak oluyor bu. Nasıl "aşk, karşı cinsler arasında olur" demelerine karşı çıkıyorsak, "cinsel yönelim tek yönlü (ya karşı cinse ya kendi cinsine dönük) olur" demeye de karşı olmamız gerek.
    Yorum için teşekkürler; ama ayrı yazılmayan "-de, -da"lara takılmadan edemedim:)

    YanıtlaSil
  3. yazdıklarından sonra bifobi yoktur sonucuna nasıl ulaştığını anlayamadım. kaçırdığım bir nokta varsa kusura bakma fakat kafam karıştı. bifobi vardır ve çok da ortalıktadır işte.

    YanıtlaSil
  4. bifobi yoktur değil de, "bifobi lgbt camiada vardır, sokaktaki fobi eşcinsel edime dönük olduğu için dış görünüş itibariyle homofobidir" gibi bir şey demeye çalışmıştım.

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz