Çok Cinsiyetli Denklem

Cinsiyet denildiği zaman aklınıza birden fazla şey gelmiyor değil mi? Alışılmış seksist cevap bu soruya, kadın ve erkek olarak cevap verecektir. Halbuki cinsiyet çok boyuta yayılan ve bilinen iki cinsiyetle sınırlanandan daha geniş bir kavrama işaret eder.


Bir kişinin:
  • 1) beden cinsiyeti:

Biyolojik ve anatomik verilere dayalı olarak açıklanan cinsiyet. Göğüslerin şekli, kıllanma, genital organ bu tanımlama için bakılan şeylerdendir. Kadın, Erkek, Çift cinsiyetli (hermafrodit veya interseks kişiler) olmak üzere 3 tanedir.
  • 2) toplumsal cinsiyeti:
Roller, meslekler, renkler, oyuncaklar, kıyafetler (gömleğin düğmesinin sağ ya da sol tarafta olması, pensleri veya penslerinin yeri), ayakkabılar gibi onbinlerce şey toplumsal cinsiyet içerir. Eril, dişi, androgeen (cinsiyetsiz) olmak üzere 3 tanedir.
  • 3) ruhsal cinsiyeti:
Bireyin; hissettiği, özdeşleşim ve aidiyet kurduğu cinsiyettir. Hem anlık hem sürekli olabilir.
Beden cinsiyeti, yaklaşık 50 yıldır (ilk Cinsiyet Düzeltme Ameliyatı 1952'de -MtoF olmak üzere- bir Norveç'liye yapılmıştır. Bkz. Jorgenson) tıbbın gelişmesi sayesinde değiştirilebilmektedir. Toplumsal cinsiyet performatif bi şey olduğu için civadan çok da farklı sayılmaz. Tamamen iç süreçlere bağlı olan ve dışarıdan etkilenemez olan ruhsal cinsiyettir. Özdeşleşim küçük yaşlarda tamamlanır. Transseksüalite; ruhsal cinsiyetin -ve genellikle ondan beslenen toplumsal cinsiyetin- beden cinsiyetiyle çatışması olarak anlatılabilir. Travestilik ise, beden ve ruh cinsiyetinin barışık olduğu ama toplumsal cinsiyete uygun materyallerin beden cinsiyetiyle ters olanını kullanmaktan haz alma olarak anlatılabilir.
Cinsel yönelim aslında bu cinsiyetlerden bağımsızdır; fakat özellikle cinsiyetçiliğin (seksistliğin) baskın olduğu mekanlarda genellikle eşcinsellerin daha dişil veya eril roller benimsemeye yöneldikleri görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz