Annem Vs. Cerrahım // Ameliyat Tarihi

Gitmeden önceki gün arkadaşlarıma gerginim dediğim zaman, "ne geriliyosun ya, aldın tarihi, iptal ettirecek değil ya, yapılacak o ameliyat artık sadece kabul etmeleri lazım" diyenler oldu... Sessizce dinledim, böyle durumlarda açıkçası trans olmayan kişilerin yorumları biraz havada kalıyor bazen. Lütfen kimse alınmasın, kimsenin benim yükümü hafifletmek için söylediği sözleri küçümsemek için söylemiyorum bunu; bir ailenin bu konuda verebileceği tepkiyle mantıklı olan tepki birbirine pek yaklaşmadığı için oluyor bu... Hatta her transın anası babası başka başka insanlar olduğu için transların sözleri bile ancak aynı şeyi yaşamış, birbirini çok derinden anlıyor olmak üzerinden anlamlı oluyor.
Dönelim konuya... Annem cerrahla görüşmesinde de "ama onun sağlık sorunu var" isimli plağı koydu.... "Hastalığı yüzünden çok ağır enfeksiyonlar yaşıyor. (...) karnının arka duvarındaki lenf bezi şiştiğinde açılsaydı hiç yaşama şansı yoktu dedi o doktor komşumuz sonra, onun uyanıklığı sayesinde kurtuldu. (...) Üç kere şoklandı..." Hematolojik kan hastalığımla ilgili yaşanmış, çeşitli trajik hikayelerin bir kolajı... Birkaç dakika sonunda lafa girdi tabi doktor "peki.." dedi soru dolu gözlerle, annem bir kitlendi... "Yani, diyor doktor bey annecim; sadet, diyor" dedim, aklımca ortam yumuşatacağım. "Yani riskler çok fazla..." diye girince cerrah müdahale etti, ben cerrahım'la başladı, her durumda risk olduğunu söyledi, "siz benden garanti istiyorsanız, garanti veremem (...) Ben nasıl garanti verebilirim ki sonra Allah korusun bir şey olsa gelip siz bana siz garanti verdiniz de oldu derseniz benim için ne kadar kötü bir durum.... Neden belirli bir riski kabul etmiyorsanız, yapılamasın o zaman derim ben de" dedi! Ya da birine devrederim isterseniz, dedi! O sırada telefonu çaldı ve uzaklaştı... Annecim ara ara okuyormuşsun blogu (kahvaltıda konuşurken söyledi) bunu da görürsen özür olarak alabilirsin: Gözlerimi pörtleterek, "anne bu konuşma burada biterse çok kötü olucaz!" dedim (hem de iki kez)*.  O da "vazgeçerse doktor" diye kaygı duydu ben yüzünden yanlış okumadıysam. "Siz yapmasanız daha kötü; ama ameliyathane şartları yüzünden..." falan filan diye topladı biraz hoca geri gelince; ama hoca zaten lütuf olarak devlette dolayısıyla ücretsiz yapacağı bir ameliyat söz konusuyken bunu çeker mi! Benim kendi hastanem değil ki ameliyathanenin durumunu garanti edeyim size, dedi (e çalıştığın hastane?? üstelik ödüllü falanmış psikiyatrist söyledi sonradan) Ben yapılmasın derim o zaman, dedi! Ben tabi şaka mı ya bu diyen bir yüzle bakıyorum etrafa. O karar bana aittir reşit olduğuma göre, dedim. Doktor kavisli ortamı gördü, bahsi bir rövaşata arttırdı ve o zaman sadece seninle muhattap olurdum, anneni getirmemiş olman gerekirdi gibi laf etti o an kalecinin gol anındaki çaresizliğini yaşıyordum, lafı tam duyamamışım... : ) Kimse yapmadım diye beni suçlayamaz sonuçta; ama yaparsam ve başına bir şey gelirse suçlayabilirler falan dedi**.Tunç Bey, annemin hatası sanırım endişelerini gidermeyi bekleyerek gelmiş olması oldu gibi orta yolcu laflar ettimse de konu havada kaldı  ve bu küçük oturumu o şekilde bitirdik.
Ameliyat tarihi değil yağlı pehlivan mübarek, bir el ense yapamadık gitti : ) İlk paragrafa dönecek olursak, arkadaşlarımı bir çöldeki bedevinin bir de benim başıma gelen zilyon tane güzelliği hatırlayıp hiçbir şeye olmaz dememeye davet etmeyi kendime bir borç bilirim : )
Öğleden sonra psikiyatristim(iz)le de görüştük ve tetkikleri de yaptırmaya devam ettim; ama 7sinde ameliyat olabilecek miyim bilmiyorum şu an, olamamak gibi bir beklenmedik durum çıktı ortaya... Ertelenirse 28ine ertelenecek sanıyorum. Ertelense bile bu beni çok üzmeyecek; bu ay olacak ya sonuçta, ne kadar beklemişim idare ederiz 20gün daha ne olacak, diyorum... : ) Çok uzun zamandır kaybettiğim neşemi de buldum hatta... Dipnot sayesinde ulaştığım yeni insanların ulaştırdığı güzel mesajlar, annemin ağzında yabancı da dursa adımı kullanması, ne olursa olsun ameliyatı bu ay olacağımın belli olması hafifletti beni. Daha iyi, daha sağlıklı olacaksa 28i olsun, ne yapalım : )


*Kötü bir şey yaptım; ama hiç pişman değilim. Şiddet uyguladım, evet, ama cidden bir kez daha kaldıramazdım, ben aylarca uğraşıp kuyruğuna getireyim, annem 3dakika endişelerini anlatsın ve hoop sar başa...
** yeni TCK'nın 81. ve 83. maddesine göre doktorların uyguladıkları tedaviler sonucu ölüm gerçekleşirse cinayete yakın bir ceza almaları söz konusu oluyor, burada hocanın aklına gelen buydu sanırım.

2 yorum:

  1. pardon ama değirmenlere karşı savaş açmışsın sen. cinsiyet değiştirmek senin üstüne basa basa söylediğin gibi kendi kararın ve senin hayatını ilgilendiren bir şey, ama ailenin de hayatını etkileyecek ister istemez. oooo tabi ki evladım ne istesen buyur yap deseler iyi ama demeye de bilirler, demiyorlar zaten. demek zorunda da değiller. bunu onların şıp dişye kabullenmesini ve üzülmemelerini, burulmamalarını beklemek çok bencilce. blogunu uzun zamandır takip ediyorum, ve sendeki bu saçma sapan dediğimm dedikçilik, herkes bana uysun bana saygı göstersin beni kimse garipsemesin bana kimse şaşırmasın öyle olsun böyle olsun beklentisi de yersiz yani. kusura bakma ama bu böyle.

    YanıtlaSil
  2. "değirmenlere karşı savaş açmak" benzetmesi, benim içinde olduğum durumun tam tersi. O romanda (sözde) şövalye Don Kişot geleceğin ve yeni bir çağın sembolü olan değirmenlerle savaşır. Don Kişot var olan düzeni korumanın derdindedir yani, benimse Don Kişot olmadığım çok açık.
    Herkes, ailem dahil herkes, beni ve transseksüelliğimi kabul etmekle ilgili kendi tercihini kullanmakta özgür. Kabul etmek zorunda değiller, kimsenin bu konudaki tercihini de tartışmaya açmadım. Babamla ilgili yazıları tararsanız görürsünüz.
    Şaşırmak, burkulmak vb. duygulanımlara da ağzımı açıp bir şey demiş değilim, eeeğer beni rencide etmiyorsa! Ediyorsa ben de tepki verme hakkına sahibim, herkes gibi.
    "Saçma sapan" bir eleştiri üslubu değil veya onun için bile çirkin. Bir dahakine yayınlamam.

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz