Karaciğeri Desteklemek

Hormonlar sindirim sisteminde emilir ve genellikle karaciğerde parçalanır ardından vücuttan atılır;  bu yüzden sindirim sisteminin ve karaciğerin desteklenmesi hormon kullanımında büyük önem taşır. Sigara- alkol vb. tüketmemek karaciğerin yükünü azaltır; çünkü bu tip maddelerin vücuttan atılmasıyla da karaciğer ilgilenmektedir. Hal böyle olunca dışarıdan, hormon esteri denilen kimyasal hormon benzeri ilaç alan transseksüeller için karaciğerin desteklenmesi önem arz eder. 


Karaciğeri desteklemek için çeşitli hap ve "supplement" (destek besin)ler kullanmak mümkün olduğu gibi bir aktara uğrayıp işi ucuza getirmek de mümkündür.

Buyrunuz bulduğum bir tarif:



Malzemeler:
2 ölçü hindiba,
1 ölçü civanperçemi,
1 ölçü eğir kökü,
1 ölçü adaçayı,
1 ölçü mayıs papatyası.
Hazırlanması:
Bitkiler çok ince kıyılarak ölçülür ve iyice karıştırılır. Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra 1 bardak olmak üzere, günde 3 bardak çay içilir.

Daha denemedim. Yaptığımda bunun altına lezzetiyle ilgili yorumumu da yazacağım; ama ben çok seçiciyimdir, siz yine de kendiniz tadına bakın derim ;)

6 yorum:

  1. Kayınço,

    Büyük ihtimalle sen de biliyorsundur, adaçayı östrojen üretimini önemli derecede arttıran bir bitkidir. Hatta şu veya bu sebepten hormon kullanamayan trans erkeklere veya şu veya bu sebepten vücudunda daha fazla östrojen istemeyenlere kesinlikle adaçayı içmemeleri önerilir. Bir de bir trans kadın hikayesi var, büyük ihtimalle onu da biliyorsundur, genç kızımız henüz hormon kullanmaya başlamadan önce bol bol adaçayı içerek göğüs büyütmüştür (Gerçi bunu buraya yazmam ne kadar doğru, onu da bilmiyorum; zira blogu okuyup bunu denemeye kalkışacak trans kadın arkadaşlar olabilir ve adaçayının çok fazla tüketilmesi sinir sistemi üzerinde büyük ölçüde olumsuz etkilere sebep olur. Ama zaten o hikaye ulaşılıp okunabilir durumda, yani bunu kamuya açan ilk kişi ben değilim :)). Bunun yanında tabii ki karaciğer için de faydaları mevcuttur, ancak tarifte görünce takılmadan edemedim. Porsiyon başına düşen adaçayı miktarı oldukça az ama, günde 3 bardak içilecek diyor. Bir de alıp evde kıyma durumu var, ki bu da dozu arttırır. Acaba bu tarifi vücudunda daha fazla östrojen istemeyenleri düşünmeden yazmış olabilirler mi?

    YanıtlaSil
  2. Harikasin berk her zamanki gibi =) Bende baya seciciyimdir bakalım nasıl bulacaksin bu tarifin tadini :) Bu yararli tarif icin tesekkürler =)

    YanıtlaSil
  3. burada sadece karaciğerin desteklenmesinin amaçlandığına, tarifin hormonlarla ilgili herhangi bir özel dikkati olmadığına, hatta lezzet konusunda da olmadığına neredeyse eminim:)
    Damatcığım,
    evet, ben de ada çayının etkilerini o trans kadın arkadaşın hikayesi üzerinden öğrenmiştim; ama tarifte görünce üzerinde çok durmadım açıkçası, ölçü az olduğu için senin de dediğin gibi...
    O yüzden tarifi bu haliyle bir kez deneyip bana lezzetli gelene kadar değişiklikler yapmayı düşünmüştüm ve tabii ki ilk müdahale ada çayına olacaktı:)
    Kısaca demek istediğim bu bitkiler karaciğere faydalıdır, birini bile alıp kaynatıp içseniz hiçbir şey yapmamaktan iyidir bla bla:)
    ("bi'şey yapmalı hey! bi'şey yapmalı hoy!" kafaları yani damat:) sevgiler...)

    YanıtlaSil
  4. Tabii ki öyle, ama bilgi sahibi olunca paylaşmadan duramamak gibi bir hastalığım var benim de neyleyim ki :) Doğal yollarla kurutulmuş kayısı da karaciğeri desteklemek için güzel bir yöntem olabilir tüm bunlara ek olarak. Sevgi bizden :)

    YanıtlaSil
  5. Bir de şunu buldum:

    http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/yag-dusmani-9-besin?tc=10&albumId=41237&page=1

    YanıtlaSil
  6. Muhtemelen biliniyordur fakat bunların arasına likit veya kapsül olarak bulabileceğiniz, "Milk Thistle/Deve dikeni" seçeneğini de eklemekte fayda var. Piyasada farklı farklı fiyatlara satılan birçok ürüne rastlamak mümkün; güvenilir yerlerden/markalardan(?) temin edilmesini öneririm.

    YanıtlaSil

lütfen başlıkla ilgili yorum yazın, bana ulaşmak için transsicko@hotmail.com adresini kullanabilirsiniz